Favoriete hulpmiddel van vrijwilligster Gerda

Deze week vroegen we aan vrijwilliger Gerda om te vertellen over haar favoriete hulpmiddel uit de dementheek. Zij koos voor het herinneringendoosje. Gerda koos hiervoor omdat ze het een heel persoonlijk hulpmiddel vindt en omdat het vaak een gespreksonderwerp losmaakt.

Een doosje vol herinneringen stimuleert ouderen met dementie om na te gaan denken en te praten over de dingen die zij hebben meegemaakt. Zij herkennen vaak bepaalde voorwerpen uit het doosje. Het kan zodoende zorgen voor een passend gespreksonderwerp. Omdat het bepalen van een gespreksonderwerp niet altijd gemakkelijk is, kan dit doosje hierbij behulpzaam zijn.

Het doosje dat u op de foto ziet is gevuld met foto’s van bekende plekken of herkenbare herinneringen van de oudere generatie. Natuurlijk is het nog persoonlijker als u het doosje zelf maakt. U kunt er dan voorwerpen in stoppen die een persoonlijke waarde hebben. Naast foto’s kunt u ook denken aan een bekende geur (eau de cologne bijvoorbeeld), muziekplaten, kinderboekjes of zakdoeken. In plaats van een doosje kunt u ook denken aan een oude reiskoffer.