Verslag symposium ‘Hoop en Hopeloosheid’

Op donderdag 23 januari 2020 vond in Emmeloord het symposium ‘Hoop en Hopeloosheid’ plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Netwerk Palliatieve Zorg en Netwerk Dementie van de regio Noord- en Oost-Flevoland.

Inleiding

Wendela Erbrink, coördinator van het Netwerk Dementie, leidt de middag in met een korte uitleg van het thema: “Hoop en hopeloosheid. Zowel in de palliatieve zorg als in de dementiezorg zijn dit grote thema’s. Hoop, soms tegen beter weten in. Hoop om het vol te kunnen gevoelend. Gevoelens van hopeloosheid, als je het leven en je geliefden moet gaan loslaten. Of als je je partner ziet wegglijden in de dementie. Vandaag willen we stilstaan bij dit thema en samen kijken wat dit in jullie werk kan betekenen”.

Film

In een fragment van de documentaire ‘Wat ik nog ben’ krijgen  de deelnemers een inkijkje in de ingewikkelde en emotionele strijd van voormalig hersenwetenschapper Gerard Smit, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Gevoelens van hoop en hopeloosheid wisselen elkaar af.

Spreker

Arie Kooijman is specialist zingeving, waarden en existentiële vragen. Hij heeft ruime ervaring in het begeleiden van zorgprofessionals. In zijn interactieve lezing legt hij de termen hoop, hopeloosheid en wanhoop nader uit. De zorgprofessionals worden aan het denken gezet over hun eigen gevoelens en gedachten rondom dit thema. Hoe ga je ermee om als de ander nog hoop heeft, terwijl jij dit niet reëel vindt? Wat doe je als de ander de hoop opgeeft, terwijl jij hier nog niet aan toe bent? Het is de uitdaging om aan te sluiten bij waar de ander zit, ook als het niet met jouw werkelijkheid overeenkomt.

Verhalenverteller

Het toneel wordt vrijgemaakt voor verhalenverteller Maarten Vogelaar. Hij neemt het publiek mee in een aangrijpend verhaal over zijn ‘aangewaaide’ oma die aan Alzheimer lijdt. De worsteling van haar echtgenoot om met de veranderingen en het verlies om te gaan wordt ontroerend en pijnlijk zichtbaar. Tot het laatste moment is de zaal muisstil.

Wenshart

In de pauze zijn kaartjes verzameld waarop de deelnemers een reactie hebben geschreven op de vragen ‘Waar hoop je op?’ en ‘Waar word je hopeloos van?’. De kaartjes worden op een groot wenshart geplakt. Letty van den Berg leest enkele quotes voor.

Afsluiting

Wendela Erbrink sluit de middag af, waarna er nog gezellig wordt nagepraat met een hapje en een drankje.